Ajankohtaista

Tämän sivun alta löydät ajankohtaisia tiedotteita hankkeen tapahtumista ja toiminnoista. Ajankohtaisia asioita jaamme myös sosiaalisen median kanavissamme.

  Olisitko sinä tulevaisuuden tyyppi?

  Munuais- ja maksaliiton ja diabetesliiton yhteisessä Tyypitkaksi-hankkeessa on kehitetty vertaisryhmämalli tyypin 2 diabetesta sairastaville hyvinvoinnin edistämiseksi ja munuaisterveyden tukemiseksi. Ryhmän ohjaamiseen on kehitetty selkeä runko ja ryhmää on helppo lähteä tämän mallin mukaan ohjaamaan, vaikka ryhmän ohjaaminen ei olisi entuudestaan tuttua! Ryhmässä keskustellaan ja tehdään yhdessä asioita liikkumisen, ravitsemuksen, unen ja lepon, mielen hyvinvoinnin sekä omaseurannan ja munuaisterveyden tukemisen äärellä. Saat hyvin kiinni, mistä ryhmässä on kyse katsomalla tämän videon.

  Haluamme hankkeen viimeisenä vuonna auttaa kiinnostuneita yhdistyksiä perustamaan omalle alueelleen toimivan, pidetyn ja helposti haltuun otettavan ryhmän tyypin 2 diabetesta sairastaville.  järjestämme starttitilaisuuden yhdistysten aktiiveille sekä muille ryhmän perustamisesta kiinnostuneille! Siellä pääset kuulemaan tarkemmin mitä ryhmän perustaminen ja pyörittäminen käytännössä tarkoittaisi ja voisiko jopa alueelta löytyä yhteistyökumppani? Ryhmien olisi määrä käynnistyä vuoden 2025 alussa.

  Tähän tapaamiseen osallistuminen ei sido mihinkään, voit tulla kuulolle pohtimaan olisiko tämä hyvä lisä teidän yhdistyksen toimintavalikkoon. Ryhmälle ei tarvitse olla vetäjääkään vielä tiedossa, me voimme auttaa heidän löytämisessä!

  Lisätietoa ryhmästä ja tyypitkaksi-hankkeesta saat osoitteesta tyypitkaksi.fi tai Lotta Ypyä 050 322 5558 tai lotta.ypya@muma.fi

  Toivomme tapahtumaan ilmoittautumista tämän linkin kautta. Ilmoittautua voi tapahtuman alkuun asti.

  Tyypitkaksi vertaisohjaajan käsikirja on nyt julki!

  Lämmin kiitos kaikille eiliseen Tyypitkaksi-webinaariin osallistuneille! Eilisessä webinaarissa kävimme läpi hyvinvointivaikutuksia, joita vuoden 2023 ryhmiin osallistuneiden kyselyssä tuli esiin. Sen lisäksi julkaisimme ensimmäisen version vertaisohjaajan käsikirjasta kaikkien halukkaiden käyttöön.

  Jos et päässyt mukaan webinaariin, voit katsoa tallenteen tämän linkin kautta (siirtyy toiselle välilehdelle).

  Käsikirja löytyy täältä Tyypitkaksi-verkkosivuilta. Toivomme lämpimästi, että kokeillessanne käsikirjan materiaaleja, menetelmiä tai aloitatte ryhmän kokonaisuudessaan, antaisitte siitä palautetta. Palautetta käsikirjan toimivuudesta voi antaa täyttämällä lyhyen kyselylomakkeen. Pääset kyselylomakkeelle tästä linkistä.

  Tiistaina 19.3. klo 15-17 Tyypitkaksi-webinaari: Tuloksia Tyypitkaksi-ryhmän vaikutuksista sekä vertaisohjaajan käsikirjan julkistus

  Tervetuloa kuulemaan millaisia vaikutuksia Tyypitkaksi-ryhmään osallistumisella oli osallistujien hyvinvointiin, tietoihin ja taitoihin hoitaa omaa sairauttaan, kokemukseen siitä, kuinka pärjään sairauteni kanssa sekä tunteiden käsittelyyn.

  Tyypitkaksi-hankkeessa viime vuonna kokoontui kolme ryhmää, jotka kehittivät uudenlaista vertaisryhmämallia osallistumalla itse vertaisryhmään 8 kuukauden ajan. Ryhmä tapasi kahdeksan kertaa oman hyvinvoinnin ja munuaisterveyden äärellä. Kaikki ryhmään kuuluneet sairastavat tyypin 2 diabetesta ja halusivat edistää omaa hyvinvointiaan. Ryhmäläiset vastasivat ryhmän alkaessa, päättyessä sekä kolmen kuukauden kuluttua päättymisestä kyselyyn, jossa kartoitettiin heidän näkemyksiään omasta hyvinvoinnistaan. Nyt nämä tulokset on selvillä!

  Webinaari järjestetään Teamsin välityksellä tiistaina 19.3. klo 15-17. Webinaariin ei tarvitse ilmoittautua etukäteen ja se on maksuton ja avoin kaikille aiheesta kiinnostuneille! Webinaariin pääset tästä linkistä.

  Tulosten lisäksi webinaarissa kerrotaan millainen käsikirja vertaisohjaajille syntyi ryhmän ohjaamisen tueksi. Käsikirja on syntynyt monitahoisen kehittämisen tuloksena. Kehittämistyön keskiössä ovat olleet nämä kolme pilottiryhmää. Käsikirjaa parannetaan vielä tämän vuoden aikana yhteistyössä sitä testaavien 8 ryhmän kanssa. Ensimmäinen versio siitä tulee kuitenkin käyttöön jo nyt osoitteeseen Tyypitkaksi.fi. Keräämme kehittämisideoita ja palautetta myös heiltä, jotka testaavat käsikirjaa ja sen menetelmiä omissa toiminnoissaan.

  Kahdeksan Tyypitkaksi-mallia testaavaa ryhmää käynnistyi eri puolilla Suomea

  Tyypitkaksi-hanke on edennyt viimeiseen vuoteen. Vuoden 2024 aikana on tarkoitus testata kehitetyn mallin toimivuutta käytännössä. Ryhmiä lähti ohjaamaan 19 koulutettua ja innokasta vertaisohjaajaa. Vertaisohjaajilla on itsellään tyypin 2 diabetes ja intoa tukea toisia saman sairauden kanssa eläviä.

  Ryhmät selvästi kiinnostivat tyypin 2 diabetesta sairastavia. Saimme lähes 200 hakemusta hakuajan puitteissa ja toistakymmentä yhteydenottoa hakuajan päätyttyä. Ryhmiin valikoitui 99 henkilöä. Ryhmät kokoontuvat kahdeksan kuukautta, aina lokakuuhun asti. Alla yhden ryhmän matkan käynnistymisestä tehty juttu!

  Haku vuoden 2024 ryhmiin on nyt auki!

  Olisitko sinä halukas pysähtymään oman hyvinvointisi äärelle vertaisryhmässä? Tyypitkaksi-ryhmiä alkaa vuoden 2024 alussa nyt kuudella paikkakunnalla! Ryhmä on suunnattu tyypin 2 diabetesta sairastaville, jotka haluavat edistää omaa hyvinvointiaan ja munuaisterveyttään.

  Ryhmä tapaa noin kerran kuussa 8 kuukauden ajan. Tapaamisissa käsitellään diabeteksen seurantaa ja lääkehoitoa, ravitsemusta, liikkumista, mielenhyvinvointia sekä unta ja lepoa osallistujien kokemusten ja tietoiskujen avulla.

  Vertaisryhmä on lempeä tapa pysähtyä oman tilanteen äärelle. Ryhmässä pääsee säännöllisesti kuulemaan, keskustelemaan ja oppimaan turvallisessa ja tutussa porukassa!

  Hae mukaan Poriin, Tampereelle, Turkuun, Lahteen, Lieksaan tai Vantaalle tästä linkistä.

  Lisätietoa:

  Hankesuunnittelija Lotta Ypyä

  050 322 5558 tai lotta.ypya@muma.fi

  Vertaistukiryhmän vetäminen on mukavaa ja tärkeää

  Antti Palkinen, 70, ja Maarit Rajala, 62, ovat vetäneet Kouvolassa vajaan vuoden tyypin 2 diabetesta sairastavien vertaistukiryhmää ammattilaisen tuella. Ryhmän tavoitteena on hidastaa ja ehkäistä munuaisvaurioita arjen pienillä valinnoilla.

  Teksti: Reija Ypyä Kuva: Lotta Ypyä

  Noin 500 000 suomalaista sairastaa tyypin 2 diabetesta, jonka yleisin liitännäissairaus on munuaismuutokset. Onneksi niiden etenemistä voidaan hidastaa hoitamalla diabetesta hyvin.

  Munuaisten vajaatoiminta johtaa pahimmillaan dialyysiin, ja dialyysipotilaista merkittävin osa on T2-diabetesta sairastavia. Jos munuaisvauriot huomattaisiin varhain, lääkityksellä ja elintavoilla voisi vaikuttaa asiaan.

  Kuntien terveydenhuollossa diabeteksen hoito vaihtelee, ja voimavarat keskitetään usein insuliinihoitoisen T1-diabeteksen hoitoon. Järjestöt haluavat tulla tässä apuun. Tyypitkaksi on Munuais- ja maksaliiton sekä Diabetesliiton kolmivuotinen hanke, jossa kehitetään vertaisryhmämalli antamaan tietoa ja tukea tyypin kaksi diabetesta sairastaville. Tavoitteena on ennaltaehkäistä munuaisvaurioita. Nämä pilottiryhmät kokoontuvat Kouvolassa, Kuopiossa ja Seinäjoella.

  Kouvolan ryhmää vetävät Antti Palkinen, 70, ja Maarit Rajala, 62. Kummallakin on T2-diabetes.

  ”Minulle diagnoosi tuli aivan yllättäen 2019. Kaveri kertoi käyneensä säännöllisesti kerran vuodessa perusverikokeissa. Siitä innostuneena minäkin kävin, ja löytyi diabetes. Kuinkahan paljon vastaavia piileviä tapauksia onkaan?” Antti pohtii.

  Maaritilla oli raskausdiabetes vuonna 1994, ja vuonna hänellä 2012 todettiin T2-diabetes.

  ”Tablettihoidolla aloitettiin ja tänä kesänä mukaan tuli myös mieto pitkävaikutteinen insuliini T2-diabeetikoille.”

  Tärkeät ammattilaisvieraat

  Maarit ja Antti kiittävät saamaansa vertaisohjaajakoulutusta. Aluksi oltiin kolme päivää Tampereella opiskelemassa ryhmätoimintaa.

  ”Kävimme läpi ryhmän muodostumiseen ja toimintaan liittyviä asioita. Esimerkiksi miten suitsitaan kohteliaasti ryhmän suupaltteja, jotta kaikki saavat suunvuoron”, Antti antaa esimerkin. 

  Toisessa kahden päivän koulutuksessa paneuduttiin vertaisryhmän tapaamiskertojen aiheiden suunnitteluun: ravitsemus, uni ja lepo, liikkuminen, mielen hyvinvointi, ihmissuhteet ja omahoito.  

  ”Koulutukset olivat äärimmäisen hyviä. Meille vakuutettiin, että informaatio on lähempänä diabeetikkoa, kun se tulee kohtalotoverilta. Pohdimme paljon käytännönläheisiä asioita kuten miten ryhmää kannattaisi markkinoida, jotta saisi porukan liikkeelle”, Maarit toteaa.

  Kouvolan ryhmä on kokoontunut kuusi kertaa eli kaksi on vielä jäljellä. Ensimmäisellä kerralla luotiin ryhmälle yhteiset pelisäännöt. Kaikki saavat puhua, ja aina voi kysyä ja tarkentaa, jos ei ymmärrä jotain. Ryhmässä puhutut asiat jäävät sinne, eikä niitä levitellä muualla.

  ”Ensimmäisellä kerralla juttelimme siitä, miten diabetes vaikuttaa arkeen. Silloin pääsimme jo aika lähelle toisiamme”, Maarit sanoo.  

  Ryhmä alkaa puolikuudelta kahvilla ja jutustelulla. Kuudelta mennään asiaan. Vierailevan asiantuntijan puheenvuoron jälkeen keskustellaan. Kahteen tuntiin pitää mahduttaa paljon asioita.

  ”Olemme Kouvolassa saaneet hyvin asiantuntijoita mukaan. Meillä on ollut puhumassa muun muassa lääkäri, ravitsemusterapeutti, liikunnanohjaaja ja diabeteshoitaja. Ravitsemuskerralla annettiin konkreettisia välipalaehdotuksia”, Antti kiittää.

  Maaliskuussa ryhmässä kävi puhumassa Kouvolan Valkealan terveysaseman diabeteshoitaja. Hän kertoi niin selkeästi diabeteksen hoidosta, että moni ryhmästä halusi ja pääsi siirtymään hänen asiakkaakseen. Ryhmä sai myös hänen koostamansa kattavan diabetesoppaan.

  Maarit kehuu hyvinvointialueen diabeteslääkärin luentoa vaikuttavaksi ja kiinnostavaksi, koska hän kertoi hyvin selväsanaisesti siitä, kuinka huonosti hoidettu tai diagnosoimaton diabetes vaurioittaa verisuonistoa ja aiheuttaa liitännäissairauksia.

  ”Munuaiset keräävät rasvaa ja plakkia ja tukkeutuvat. Munuaisten vajaatoiminta selviäisi helposti veriarvoista, ja sen jälkeen pystyy vielä omilla valinnoilla tekemään paljon. Hyvällä hoidolla saadaan jo alkaneita vaurioita paranemaan.”

  Ryhmässä annetaan myös seuraavaa kertaa varten arkisia kotitehtäviä, jotka on koettu kiinnostaviksi. Jokainen on tehnyt ruokavaliomuutoksia, tutustunut ruuan ravintoainesisältöihin, lisännyt kasvisten syöntiä ja kasvislevitteiden sekä öljyn käyttöä.

  ”Kasvisten suositus päivässä on noussut 500 grammasta 800 grammaan. Olemme puhuneet ateriarytmistä ja ateriakoosta. Moni on tarkentanut ateriarytmiään ja pienentänyt annoskokoja”, Maarit luettelee.  

  Antti kertoo monen lisänneen liikuntaakin. Ryhmäläisiä on erityisesti ilahduttanut se, että pienetkin asiat vaikuttavat.

  ”Eräs mies pyöräili paljon jo ennestäänkin, mutta pidensi vielä pikkuisen lenkkiä ryhmästä rohkaistuneena. Kevät innosti kaikkia liikkumaan, ja joku aloitti uimahallikäynnit monen vuoden jälkeen.”

  Jokaiselle puheenvuoro

  Isolla porukalla harvemmin lähdetään puhumaan henkilökohtaisista asioista, mutta pienryhmissä ja vapaan keskustelun aikana tulee enemmän kiinnostavia arkivinkkejä. Siksi Antti ja Maarit jakavat välillä ryhmän kahtia ja kumpikin vetää puolikasta ryhmää.

  ”Vertaisohjaajan tärkein tehtävä on ohjata vapaata keskustelua. Jos joku puhuu liikaa jostain asiasta, saatan sanoa, että ei paneuduta tähän enempää, koska asiantuntija puhuu tästä myöhemmin. Ei mennä liian syvälle yhden asioihin, koska ryhmässä voi olla 14 osallistujaa”, Antti toteaa.  

  Maarit kertoo, että aina ei ohjata puheenvuoroa vieruskaverille, ettei tarvitse jännittää omaa vuoroa. Joskus heitetäänkin vuoro vaikka vastapäätä istuvalle, ja pidetään huoli, että jokainen saa äänensä kuuluville.

  Diabetesliiton tai Munuais- ja maksaliiton asiantuntijasairaanhoitaja on ollut Antin ja Maaritin kanssa ryhmässä mukana nyt, kun ryhmän toimintamallia kehitetään. Eli nyt ryhmiä ohjaavat ammattilainen ja vertaisohjaajat yhdessä.

  Kun malli on kehitetty, aloitetaan uudet ryhmät ja tarkoituksena on, että vertaisohjaajat vetävät ryhmiä ilman ammattilaista. Toki ammattilaisvieraita kutsutaan luennoimaan edelleen, mutta itse ryhmän veto sujuu ilman tukea.

  Antti nauraa, että hän vähän säikähti ensimmäisessä koulutuksessa, että pitääkö ryhmiä alkaa vetää yksin.

  ”Mutta nyt pystyisin vetämään ryhmää yksinkin, jos saisin aina välillä hyvinvointialueelta jonkun asiantuntijan.”

  Maarit ja Antti alkavat todennäköisesti syksyllä vetää uutta ryhmää Lahdessa.  He molemmat asuvat Iitissä ja ovat Päijät-Hämeen hyvinvointialueella hoidossa. He uskovat sielläkin löytävänsä hyvin asiantuntijavieraita.

  ”Liitot suunnittelevat yhtä ryhmää tulevaisuudessa teams-ryhmäksi. Hyvä, että tarjolla on se mahdollisuus pitkällä asuville. Meidän ryhmämme on kokenut oikean tapaamisen hyvänä, eivätkä he olisi tulleet teams-ryhmään. Toivottavasti tapaamisaikaa lisättäisiin ainakin puolella tunnilla.” 

  Vertaisohjaajana toimiminen on antanut Antille ja Maaritille paljon. He kokevat olevansa hyvin tasavertaisia ryhmän kanssa, ja siksi itsekin saa aina jotain uutta tietoa.

  ”Olin ajatellut tämän tulevan eläkeiän harrastukseksi, koska ravitsemus liippaa työtäni. On kiva pystyä antamaan toisille jotain. Myös valmistautuminen on minusta kiinnostavaa”, Maarit kiittää.

  Antti kertoo porukan aina lähtevän kotiin hyvillä mielin ja tyytyväisinä. Moni kysyy, että nytkö tämä jo loppui.

  Molemmat pohtivat tyytyväisinä, että näinkin pienellä koulutuksella he ovat pystyneet vetämään ryhmää hyvin. Mutta asiantuntijavierailut ovat erittäin tarpeellisia ryhmissä.

  Tyypitkaksi -hankkeessa etsitään vertaisohjaajia erityisesti Lieksan, Lahden ja Porin ryhmiin. Olisitko sinä kiinnostunut toimimaan vertaisohjaajana omalla alueellasi?

  Hae mukaan soittamalla hankesuunnittelija Lotalle 0503225558 tai laita viestiä lotta.ypya@muma.fi

  Vertaisohjaajahaku on nyt käynnissä!

  Olisitko sinä halukas toimimaan vertaisohjaajana ryhmässä?

  Tyypitkaksi -hankkeessa olemme kehittäneet vertaisryhmämallin tyypin kaksi diabetesta sairastaville. Vuoden 2024 aikana mallia testataan eri puolilla Suomea. Näille testiryhmille etsitään nyt vertaisohjaajia.

   Olet etsimämme henkilö, jos sairastat itse tyypin 2 diabetesta ja sinulla mahdollisuus tarjota tukea toisille saman sairauden kanssa eläville. Hae mukaan nyt!

  Mistä ryhmässä on kyse?

  Ryhmän tavoitteena on ennaltaehkäistä munuaisvaurioiden syntymistä ja hidastaa niiden etenemistä tarjoamalla osallistujille vertaistukea, tietoa ja taitoja omahoidon tueksi sekä keinoja sairauden herättämien tunteiden käsittelyyn. Ryhmää ohjaa 2–3 vertaisohjaajaa ammattilaisen tuella.

  Vertaisohjaajien koulutus

  Etsimme nyt vertaisohjaajia kuudella paikkakunnalla (Pori, Lahti, Lieksa, Vantaa, Turku ja Tampere) alkaviin vertaisryhmiin. Ryhmät käynnistyvät vuoden 2024 alussa. Vertaisohjaajana toimiminen on vapaaehtoistehtävä. Tärkeintä on into ja halu toimia vertaisena sekä mahdollisuus sitoutua koulutukseen ja 8 kuukautta kestävään ryhmäprosessiin. Ryhmä kokoontuu noin 10 kertaa. Valmis sinun ei tarvitse olla, saat koulutuksen tehtävään ja ammattilaisen tuen koko ryhmän ajaksi. Vertaisohjaajien koulutus järjestetään marraskuussa 2023 kolmena iltana etäyhteyksin sekä viikonloppukoulutuksena Tampereella tammikuussa 2024. Koulutus on maksuton ja matkat sekä majoitukset korvataan.

  Jos kiinnostuksesi yhtään heräsi, Soita Lotalle ja pohditaan yhdessä,

  olisitko yksi meistä!

  Lisää hankkeesta voit lukea www.tyypitkaksi.fi sekä somekanavistamme. Lisätietoa tehtävästä saat hankesuunnittelija Lotta Ypyältä, p. +358 50 322 5558 ja lotta.ypya@muma.fi

  Ryhmät käynnistyvät!

  Kiitos kaikille Tyypitkaksi -ryhmistä kiinnostuneille. Saimme kaikkiaan 55 hakemusta ryhmiin. Ryhmäläiset on nyt kontaktoitu ja ensimmäinen ryhmä Seinäjoella on käynnistynyt. Ryhmäläisiä aloitti kaiken kaikkiaan 15. Kuopion ja Kouvolan ryhmät käynnistyvät Helmikuun aikana. Yleisiä tunnelmia ryhmien kulusta ja mallin syntymisestä voit seurata verkkosivujen tai sosiaalisen median kanaviemme kautta.

  Ryhmien kanssa käynnistyy nyt kahdeksan kuukautta kestävä ryhmäprosessi, jonka aikana luodaan mallia vertaisryhmätoiminnan järjestämisen tueksi. Mallia testataan halukkaiden kumppaneiden kanssa vuonna 2024 ja hiotaan se parhaimpaan mahdolliseen muotoon. Kumppaneiden etsintä on käynnissä. Voit olla meihin yhteydessä, jos juuri sinun organisaatiosi tai yhdistyksesi haluaisi lähteä testaamaan tyypin kaksi diabetesta sairastaville tarkoitettua ryhmään, jossa vertaistuen ja tiedon lisääntymisen avulla hidastetaan munuaisvaurioiden etenemistä.

  Diabetes ja munuaiset -luento TI 22.11. klo 17:30

  Tyypikaksi hanke -logo

  Yleisöluento 22.11.2022 klo 17.30 -19.00

  Apilakirjasto Jaaksisali, Alvar Aallon katu 14, Seinäjoki

  Tervetuloa kuulemaan, miten tyypin kaksi diabetesta sairastava voi pitää huolta munuaisten terveydestä. Yleisöluento on suunnattu tyypin kaksi diabeetikoille, heidän läheisilleen sekä kaikille aiheesta kiinnostuneille! Yleisöluento on maksuton.

  Aiheesta luennoimassa:

  Asiantuntijamunuaissairaanhoitaja Maarit Heinimäki, Munuais- ja maksaliitto

  Laillistettu ravitsemusterapeutti TtM, Teija Ylönen, Diabetesliitto

  17.00                Ovet aukeavat

  17.30                Tervetuloa!

                            Tyypin kaksi diabetes ja munuaisten toiminnan tukeminen omahoidossa

  18.10                Ravitsemuksen keskeisimmät keinot

  18.55                Päätössanat

  19.00                Hyvää kotimatkaa!

  Haku vertaisryhmiin on nyt auki!

  Tyypitkaksi -hankkeessa kehitämme vertaistukimallia tyypin kaksi diabetesta sairastaville. Olet etsimämme henkilö, jos sairastat tyypin kaksi diabetesta, haluat hidastaa sen aiheuttamien munuaismuutosten etenemistä sekä haluat päästä tapaamaan toisia saman sairauden kanssa eläviä. Hae mukaan nyt!

  Mistä ryhmässä on kyse?

  Ryhmän tavoitteena on hidastaa munuaismuutosten etenemistä tarjoamalla vertaistukea, tietoa ja taitoja omahoidon tueksi sekä keinoja sairauden herättämien tunteiden käsittelyyn. Ryhmää ohjaavat ammattilainen ja vertaisohjaaja yhdessä. Vertaisryhmämallia kehitetään yhdessä teidän ryhmäläisten kanssa.

  Etsimme nyt osallistujia kolmella paikkakunnalla (Kuopio, Kouvola, Seinäjoki) alkaviin vertaisryhmiin. Ryhmät käynnistyvät vuoden 2023 alussa ja mukaan mahtuu noin 10 osallistujaa per ryhmä. Tärkeintä on, että sinulla on mahdollisuus sitoutua n. 8 kuukauden ryhmäprosessiin, haluat edistää oman sairauden hoitoa sekä sinulla on intoa kehittää uutta. Ryhmä kokoontuu ryhmäläisten valitsemana ajankohtana.

  Hae mukaan tästä linkistä!

  Olemme yhteydessä kaikkiin hakeneisiin pikimmiten.

  Lisätietoa ja vastauksia herääviin kysymyksiin saa hanketiimiltä.

To top