Vertaisohjaajan käsikirja

Tervetuloa Tyypitkaksi-ryhmän vertaisohjaajan käsikirjan äärelle. Käsikirja on tarkoitettu sinulle, joka olet lähdössä ohjaamaan ryhmää. Käsikirjasta löydät kaiken tarvitsemasi tiedon.

Voit ladata tulostettavan version käsikirjasta täältä. (siirtyy toiselle sivulle)

Ensin saat opastusta ja ohjeita vertaisohjaajan matkalle: miten pitää huolta itsestäsi, millainen on roolisi suhteessa ryhmäläisiin ja millaista työnjakoa teidän on hyvä ohjaajaporukan kesken miettiä. Sen jälkeen on hyvä miettiä mitä asioita tulisi tehdä ennen ryhmän varsinaista alkua. Ryhmän yleisiä reunaehtoja ja kulkusuuntia kuvataan tarkemmin kohdassa: yleistä ryhmästä. Sen jälkeen sukellat ryhmäprosessin tärkeääkin tärkeämpään vaiheeseen: ensimmäisiin ryhmäkertoihin. Niillä on keskeinen rooli ryhmän onnistumisessa ja ryhmäläisten sitoutumisessa.

Niiden jälkeen jokaisen ryhmän polku voi jatkua hieman erinäköisenä. Teemat ryhmäkerroille 3–9 -osiossa esitellään viisi teemaa, joiden äärelle ryhmä voi pysähtyä haluamallaan tavalla ja haluamassaan järjestyksessä. Käsikirjasta löydät paljon materiaaleja ja vinkkejä, kuinka teemalliset ryhmäkerrat voit rakentaa. Käsikirjan lopuksi on kuvattu, kuinka ryhmän yhteinen matka on hyvä saattaa päätökseen ja millaisien kysymysten ja pohdintojen äärelle istahtaa. Viimeisellä kerralla suunnataan katse myös tulevaan: millaista tukea on tarjolla ryhmän päätyttyä.

Antoisia hetkiä vertaisohjaajana. Lämmin kiitos, että olet päättänyt lähteä arvokkaalle ja antoisalle matkalle vapaaehtoisena!

Tyypitkaksi-hankkeen suunnittelija

 Lotta

Sivun päivityksestä vastaa Tyypitkaksi-hanke. Muutosehdotuksissa ota yhteys: lotta.ypya@muma.fi

To top