Muokattavan diaesityksen tämän tapaamiskerran rungoksi löydät tästä
Pdf- version tämän tapaamiskerran dioista löydät tästä
Vinkit ryhmän ohjaajalle
Liikkuminen on teema, joka herättää myös paljon tunteita ja ennakko-oletuksia. Yhdelle liikunta on elämäntapa ja toinen ei saa siitä mielihyvää, vaikka kuinka yrittäisi. Monesti tiedämme liikkumisen hyödyt terveydelle, mutta silti arkemme on passiivista. Yhtä ryhmäkertaa ei välttämättä kannata käyttää yhdessä liikkumiseen. Liikkumiseen liittyvien mahdollisten muutostarpeiden eteenpäin viemistä hyödyttää enemmän yhteinen keskustelu aiheesta. Yhdessä liikkumista tapaamisten välillä kannattaa kuitenkin harkita ja ryhmäläisiä siihen kannustaa. Tunnista ja muista kuitenkin vertaisohjaajana omat rajasi ajankäyttöön liittyen!
Kahvittelu, kuulumiset ja paluu viime kertaan
Ryhmä aloitetaan kuulumiskierroksella, jossa jokainen saa vuorollaan kertoa mitä itselle kuuluu. Voitte kysyä esimerkiksi:
- Mitä hyviä tekoja olet tehnyt itsellesi kuluneen viikon aikana tai
- Mistä olet antanut itsellesi kiitosta?
Kysymysten tarkoituksena on auttaa ryhmäläisiä huomaamaan mitä hyvää arjessa on tapahtunut ja antamaan itselleen kiitosta tehdystä hyvästä. Voitte myös keksiä omia, teidän ryhmälle sopivia tarkentavia kysymyksiä.
Kuulumiskierroksen jälkeen on hyvä käydä yleinen keskustelu siitä mitä jäi edellisestä kerrasta mieleen ja tuliko joitain oivalluksia tai kysymyksiä, joita haluaa nostaa yhteiseen keskusteluun.
Välitehtävän purku
Käydään läpi liikkumisen pohdintatehtävää keskustellen:
- Minkälainen liikunta kiinnostaa sinua, minkä koet mielekkäänä ja mistä sinulle tulee hyvä olo?
- Minkälaiset mahdollisuudet sinulla on liikkua arjessa?
- Mitä hyötyä saat liikkumisesta? Miksi liikut?
- Mikä sinua kannustaa?
- Minkälaisessa liikunnassa koet onnistumisia?
Nelikenttä-työskentelyä pienryhmissä
Katsotaan nelikenttä-video yhdessä. Sen jälkeen työskennellään neljällä pisteellä. Pisteillä on apukysymyksiä, jotka virittävät pohtimaan liikkumista ja omaa suhdetta liikkumiseen.
Pisteet:
Tieto: Mitä tietoa tarvitsen liikkumiseen liittyen? Mikä tieto estää muuttamasta omia tottumuksia?
Taito: Mitä liikkumiseen liittyviä taitoja minulla on? Mitä taitoja olisi hyvä harjoitella?
Tunteet: Millaiset tunteet voivat vaikuttaa liikkumiseen? Millainen on oma tunnemaailmani ja miten se vaikuttaa liikkumiseen?
Suhtautuminen: Miten oma suhtautumiseni vaikuttaa fyysiseen aktiivisuuteen? Onko liikunta ja liikkuminen sama asia? Mistä saa iloa ja positiivista mieltä? Vaikuttavatko aiemmat kokemukset liikkumisesta nykyisiin tottumuksiisi?
Video Liikunnan vaikutuksista diabetekseen ja munuaisterveyteen
Jos kaipaatte lisää tietoa liikkumisesta niin esimerkiksi UKK-instituutin sivuilta löytyy hyvää tietoa ja materiaaleja.
Pysähtymisharjoitus
Toisinaan voi olla se tilanne, että ennen kuin lähdemme lisäämään aktiivisuutta, olisi hyvä harjoitella myös pysähtymistä. Levon ja liikkeen tasapainon säilyttäminen on tärkeää eikä aina ole paras ratkaisu jatkaa yhä kovempaa hampaat irvessä. Tapaamisenne loppupuolella kokeilkaa linkin harjoitusta. Se voi tuntua haastavalta, mutta palkitsee onnistuessaan!
Ryhmän lopetus
Ryhmän päättämisessä on tärkeää muistaa kolme asiaa:
- tunnelmat tästä kerrasta
- välitehtävä ja orientaatio seuraavaan tapaamiseen
- rauhallinen lopetus
On hyvä käydä kierros, jossa jokainen kertoo, mitä otat tästä kerrasta mukaasi?
Välitehtävä on kiva mahdollisuuksien mukaan jakaa paperisena osallistujille. Jos siihen ei ole mahdollisuutta, niin on hyvä kirjoittaa alla olevat kysymykset näkyviin.
- Mihin olen ______________ tyytyväinen tällä hetkellä? (esim. mihin olen ravitsemuksessani tyytyväinen tällä hetkellä?)
- Mihin kaipaan muutosta tai yhteistä pohdintaa?
Välitehtävän voit ladata tästä.
Lopuksi on hyvä muistuttaa seuraavan tapaamisen ajankohdasta ja aiheesta. Ja sen lisäksi lopettaa tapaaminen valitsemallanne tavalla.