Muokattavan diaesityksen tämän tapaamiskerran rungoksi löydät tästä
Pdf- version tämän tapaamiskerran dioista löydät tästä
Kahvittelu ja kuulumiset noin 30 min
Ryhmä aloitetaan kuulumiskierroksella, jossa jokainen saa vuorollaan kertoa mitä itselle kuuluu. Voitte kysyä esimerkiksi:
- Mitä hyviä tekoja olet tehnyt itsellesi kuluneen viikon aikana tai
- Mistä olet antanut itsellesi kiitosta?
Kysymysten tarkoituksena on auttaa ryhmäläisiä huomaamaan mitä hyvää arjessa on tapahtunut ja antamaan itselleen kiitosta tehdystä hyvästä. Voitte myös keksiä omia, teidän ryhmälle sopivia tarkentavia kysymyksiä.
Kuulumiskierroksen jälkeen on hyvä käydä yleinen keskustelu, että mitä jäi edellisestä kerrasta mieleen ja tuliko joitain oivalluksia tai kysymyksiä, joita haluaa nostaa yhteiseen keskusteluun.
Arjen taito- itsearviointi- välitehtävän purku: mitä eri osa-alueille kuuluu? noin 30 min
Tässä kohdassa käydään läpi, onko välitehtävä tehty ja millaisia hymynaamoja saitte asteikoille. Voitte käydä jokaisen teeman yksitellen läpi ja kirjata taulukkoon, millaisen hymynaaman kukin osallistuja on antanut kullekin osa-alueelle. Tämän pohjalta selkiytyy, mikä osa-alue kaipaa eniten muutosta ja mistä olisi hyvä lähteä liikkeelle.
Voitte tässä yhteydessä käydä yleistä keskustelua, että onko toiveita työskentelytapoihin liittyen? Kokevatko osallistujat olevansa enemmän toiminnallisten kuin keskustelullisten kertojen ystäviä? Olisiko jokin teema, johon ehdottomasti kaivataan jotain tiettyä tilaa tai asiantuntijaa?
Pohja koosteen tekemiseksi ryhmäläisten vastauksista löytyy tästä
Tämän jälkeen voitte sopia teemat seuraaville kerroille kiinnostuksen ja tarpeen mukaan.
Oma tarinani noin 30 min
Keskustellaan pienryhmissä (3-4 henkilöä/ryhmä) otsikolla: ”Oma tarinani”. Jokainen saa kuvata omaa tarinaansa ja kertoa itsestään sen minkä haluaa. Pienryhmäkeskustelun jälkeen käydään yhteinen purku: mitä muuta yhteistä löytyi kuin tyypin 2 diabetes? Ohjeistuksessa on tärkeää pitää huoli, että kaikilla on selvää, kauan on aikaa per henkilö.
Videot alustukseksi ja keskustelua niistä noin 35 min
Mistä diabeteksessa on kyse ja miten sitä hoidetaan?
Diabetes on yksilöllinen sairaus ja sen hoidossa voi jokaisella olla hyvin yksilölliset tavat. Ei ole yhtä oikeaa tapaa hoitaa hyvin eikä yhdellä toimiva tapa toimi välttämättä kaikilla. Katsokaa ensin lyhyet videot ja pohtikaa pienissä porukoissa tai yhteisesti, mitä ajatuksia video herätti.
Tässä yhteydessä on hyvä mainita, että osallistujat saavat turvallisten tietolähteiden vinkit sopimallanne viestintätavalla itselleen, joiden avulla voi itsenäisesti lisätä ymmärrystään diabeteksen hoidosta.
Kysymyksiä keskustelun tueksi:
• Onko sinun suvussasi tyypin 2 diabetesta?
• Hoidon tavoitteena on verisuonten terveyden vaaliminen. Mitä ajatuksia tämä herättää?
• Miten koet itse voivasi vaikuttaa (elintavat ja lääkkeet)?
Ryhmän lopetus: välitehtävän anto ja palaute noin 15 min
Ryhmän päättämisessä on tärkeää muistaa kolme asiaa:
- tunnelmat tästä kerrasta
- välitehtävä ja orientaatio seuraavaan tapaamiseen
- rauhallinen lopetus
On hyvä käydä kierros, jossa jokainen kertoo, mitä otat tästä kerrasta mukaasi?
Antakaa ryhmäläisille seuraavan kerran välitehtävä. Eri teemoihin liittyvät välitehtävät löytyvät täältä. Välitehtävä on hyvä jakaa paperisena ryhmäläisille.
Yleisen välitehtävän voit ladata tästä.
Lopuksi on hyvä muistuttaa seuraavan tapaamisen ajankohdasta ja aiheesta. Ja sen lisäksi lopettaa tapaaminen valitsemallanne tavalla.